Expoziţii 2009

EXPOZIŢIA „NUMITORUL COMUN: MOARTEA


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Fundaţia „Konrad Adenauer”, cu sprijinul Projects Abroad şi al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, prezintă expoziţia „Numitorul comun: moartea”, organizată în urma desfăşurării a nouă acţiuni de deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, executaţi de Securitate în perioada 1948-1952.

Acţiunile de deshumare au fost realizate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România în perioada 2007-2009, în urma solicitărilor venite din partea rudelor şi urmaşilor celor morţi. Cazurile prezentate în cadrul expoziţiei cuprind un număr de 16 persoane executate, de regulă prin împuşcare, acestea fiind descoperite şi apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul localităţilor Hălmăsău, Nepos (jud. Bistriţa-Năsăud), Glodghileşti, Băieşti (jud. Hunedoara), Odoreu (jud. Satu Mare), Teregova (jud. Caraş-Severin), Muşca, Sălciua şi Câmpeni (jud. Alba). În locaţiile amintite, cei ucişi au fost îngropaţi fie în gropi individuale (Glodghileşti, Satu Mare, Băieşti, Sălciua, Câmpeni), fie în gropi comune cu două victime (Hălmăsău / locaţia 2, Teregova), trei victime (Nepos) sau patru victime (Hălmăsău / locaţia 1).docciteşte detalii

Vernisajul expoziţiei REMEMBER – COMUNIZAREA ŢĂRII FĂGĂRAŞULUI


Fundaţia Culturală „Negru Vodă” din Făgăraş, Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului în parteneriat cu: Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Consiliul Local şi Primăria Făgăraş, Biblioteca Universităţii Transilvania Braşov, Muzeul de Etnografie Braşov, Radio Star Făgăraş, Televiziunea Făgăraş anunţă vernisajul expoziţiei „Remember - Comunizarea Ţării Făgăraşului”. Model experimental de muzeizare a instaurării comunismului în Ţara Făgăraşului.

Evenimentul a avut loc joi, 8 octombrie, ora 17, la sediul Fundaţiei Culturale „Negru Vodă” din Făgăraş.

Expoziţia reprezintă o parte dintr-un proiect mai amplu al Fundaţiei Culturale „Negru Vodă”, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, de a înfiinţa Memorialul Rezistenţei Anticomuniste Ţara Făgăraşului, răspunzând astfel nevoii de a pune la dispoziţia publicului, şi mai ales a cercetătorilor în domeniu, mărturii ale rezistenţei armate anticomuniste şi nu numai.

Expozitia de fotografie Solidari cu Romania


Institutul Polonez din Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Memoriei Naţionale (IPN) - Filiala Poznań, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) si Muzeul National de Istorie a Romaniei, a organizat expozitia de fotografie Solidari cu Romania. Expozitia, al carei vernisaj a avut loc marti, 20 ianuarie 2008, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Calea Victoriei, nr. 12, a oferit nu doar o prezentare a ajutorului acordat de Polonia, dar şi o imagine a chipului Romaniei la răscrucea anilor 1989/1990.

La eveniment au luat cuvantul dl. Janusz Kurtyka, presedintele Institutului Memoriei Nationale (IPN)-Varsovia, dl. Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, dl. Crisan Museteanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, dl. Stejarel Olaru, director general al IICCR, realizatorii expozitiei, un reprezentant din partea IPN-Varsovia .

Dincolo de Cortina de Fier - 20 de Ani de la Caderea Comunismului


In perioada 15 - 19 ianuarie 2009, la Dschungel Wien, cel mai important teatru pentru copii si tineret din cadrul Museumsquartier (unul dintre cele mai mari zece areale culturale din lume), Institutul Cultural Roman din Viena , in colaborare cu Asociatia Culturala Ensemble Europa, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR), sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Europene si Internationale al Austriei, organizeaza seria de evenimente Dincolo de Cortina de Fier. Manifestarea cuprinde reprezentatia piesei de teatru Bucharest Calling, de Stefan Peca, prezentarea expozitiei Ce inseamna comunismul pentru mine? , organizata de IICCR in urma concursului cu acelasi nume, precum si dezbateri pe tema reconcilierii cu trecutul dictatorial.

Aceste evenimente lanseaza linia de programe initiate de ICR Viena pentru anul 2009 sub motto-ul ROMANIA 20 YEARS AFTER, dedicata marcarii a 20 de ani de la prabusirea dictaturii in Romania. Initiativa este singulara in randul institutelor culturale straine acreditate la Viena.

La vernisajul expozitiei au participat doamna Carmen Bendovski, director al ICR Viena, Martina Simbuerger, director in cadrul centrului Dschungel Wien, Raluca Grosescu, coordonator al Serviciului documentare si cercetare din cadrul IICCR.

Patru elevi premianti la concursul Ce inseamna comunismul pentru mine? au fost, de asemenea, prezenti la vernisaj si la dezbateri pentru a-si prezenta lucrarile.