Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Muzeul Comunismului din România

Necesitatea unui astfel de muzeu se bazează pe două constatări:

  • Prima privește gradul redus de interes al tinerei generații pentru trecutul recent, dificultatea pedagogică de intermediere a datelor istorice.
  • A doua are în vedere consolidarea statului de drept prin cunoașterea mai detaliată a mecanismelor statului de nedrept.

În consecință, din ambele perspective, Muzeul nu se dorește doar un spațiu al trecutului, ci deopotrivă unul al viitorului. Proiectul este menit să concretizeze dreptul inalienabil la memorie și pe acela la o viață demnă.

De-a lungul timpului, IICCMER a întreprins o serie amplă de acţiuni în vederea aducerii în atenţia publică a necesităţii înfiinţării Muzeului Crimelor Comunismului în România (MCCR). Printre acestea se numără campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti, realizată în parteneriat cu Televiziunea Română, dezbaterea Dreptul la memorie. Muzeul Comunismului din România desfăşurată timp de patru luni pe Adevărul LIVE şi un workshop internaţional menit să adune şi să analizeze argumentele în favoarea înfiinţării MCCR la Bucureşti.

Într-o etapă preliminară, publicul poate accesa ebook-ul  gratuit „Comunismul în România”, realizat în colaborare cu Editura Humanitas şi disponibil aici.