Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Primul CENTENAR al României Unite

Articol recomandat pentru:Public larg
Centenar-Afis_WEB

Primul secol românesc (1918-2018) reprezintă nu doar o listă de reușite, îndelung sperate de generațiile anterioare și pentru care nu au ezitat să își dea viața, dar și o seamă de drame și neîmpliniri. Este suficient să ne gândim că din o sută de ani, peste jumătate s-au consumat în regimuri autoritare și dictaturi.

Regimul totalitar comunist a costat viețile unor oameni care ar fi avut dreptul la un destin istoric și personal mai bun. Din cele peste o sută de milioane de victime în întreaga lume, dominația comunistă a sacrificat la noi nenumărați deținuți politici, în România sau în lagărele sovietice, deportați, executați sumar, excluși social, goniți în exil sau vânduți pentru valută.

A mai costat normalitatea miilor de copii care au ajuns în “grija” statului comunist, așa cum a costat și viețile unui număr necunoscut de mame care au murit în același timp cu pruncii lor nenăscuți. În fine, același regim avea să umple Dunărea de sânge și cimitirile sârbești cu parcele dedicate anonimilor împușcați pentru că au dorit să părăsească, nerecunoscători, “paradisul”.

Iată suficiente motive pentru care bucuria unității trebuie secondată de datoria memoriei față de cei care, altfel decât noi, ar fi meritat să aibă o viață mai bună.

IICCMER