Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Acţiune de exhumare desfăşurată de IICCR, pe Valea Arieşului, în august 2009. Cazul Andrei Meşter, împuşcat de Securitate la 20 octombrie 1948

Articol recomandat pentru:Public larg

Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 27-28 august 2009, în loc. Sălciua (centrul comunal), jud. Alba, şi a avut ca scop exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Andrei Meşter, născut la 30 septembrie 1901 (sau 1902), în satul Parhida, com. Tămăşeu, jud. Bihor. După instaurarea comunismului, acesta s-a împotrivit noului regim, devenind o persoană incomodă care trebuia redusă la tăcere. Fiind urmărit de autorităţi, la începutul anului 1948 şi-a părăsit domiciliul şi a devenit fugar în Munţii Trascăului. A fost capturat şi arestat în vara lui 1948, în satul Valea Poienii. Securitatea l-a făcut responsabil de conducerea unei aşa-zise bande de partizani, care în realitate nu a existat.

A fost reţinut în arestul Securităţii din Turda aproximativ 3 luni, timp în care a fost anchetat şi torturat. În dimineaţa zilei de 20 octombrie 1948 (zi de târg la Sălciua), a fost scos din arest, transportat cu maşina Securităţii pe Valea Arieşului până la hotarul dintre comunele Poşaga şi Sălciua, unde a fost împuşcat mortal pe la spate.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit faptul că cel care a tras a fost locotenentul Florea Sabău, cadru operativ la Securitatea din Turda. Autorităţile au permis familiei să ridice şi să îngroape cadavrul după mai bine de o săptămână.


Prin rezoluția din 01 februarie 2012, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial a dispus neînceperea urmăririi penale față de cei trei ofițeri de securitate implicați în urmărirea și uciderea lui Mester Andrei. Motivele care au condus la această soluție sunt, pe de o parte, decesul făptuitorilor și, pe de altă parte, faptul că s-a prescris răspunderea penală pentru infracțiunea de omor deosebit de grav.