Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Site-urile noastre

În aproximativ 13 ani de activitate, IICCMER a dezvoltat o serie de site-uri dedicate unor subiecte de istorie a comunismului din România. Proiectele online constituie o resursă de informații ușor accesibilă, fiind parte din demersul institutului de a facilita cunoașterea și studiul perioadei 1945-1989, dar și a urmărilor experienței totalitarismului de stânga în societatea românească.

MemorialulJilava.ro

Acest site, dedicat Fortului 13 Jilava, are ca punct central un tur virtual al fostei închisori. Amplasamentul vechiului fort în perimetrul actualului penitenciar Jilava impune anumite limite în ceea ce privește posibilitatea de vizitare a unuia dintre principalele spații de detenție din sistemul concentraționar românesc din perioada comunistă. Prin urmare, turul virtual disponibil pe acest site va suplini această limitare de ordin logistic și va contribui la cunoașterea trecutului recent al societății românești.
Site-ul constituie o importantă resursă de mărturii referitoare la condițiile de detenție din perioada 1948-1964 și la experiențele celor încarcerați, pe criterii politice, în acea perioadă. De asemenea, acesta conține și o scurtă galerie de portrete ale foștilor deținuți, dar și o secțiune dedicată celor executați în perimetrul Fortului 13 în anii în care a funcționat ca închisoare politică.

Hartagulagului.ro

„Gulagul românesc” a însemnat distrugerea clasei politice din perioada interbelică, epurarea intelectualităţii care nu susţinea noul regim, încarcerarea unui număr mare de persoane din toate categoriile sociale, în funcţie de cine era considerat periculos pentru regimul comunist. Acesta a lovit astfel în toate părţile societaţii româneşti, consecinţele sale fiind majore şi pe termen lung.

FenomenulPiteşti.ro

Platforma FenomenulPitesti.ro a fost lansată în 2010, după aproape patru ani de cercetări asupra acțiunii violente ce a avut loc, cu precădere, în penitenciarul Pitești între 1949 – 1951. Scopul site-ului este de a oferi acces liber la una dintre cele mai mari baze de date dedicate acestui subiect. Pornit ca o inițiativă privată, demersul a fost inclus într-un proiect de cercetare mai amplu, dezvoltat într-o colaborare IICCMER – Fundația Konrad Adenauer România – Fundația Arsenie Boca. Alături de platforma online, a fost editată cartea „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate” (Alin Mureșan) și a fost realizat documentarul „Demascarea” (regia: Nicolae Mărgineanu; scenariu: Alin Mureșan).

Geografia exilului

Site-ul cuprinde o serie de fonduri arhivistice digitalizate, create de către personalități ale exilului românesc (Monica Lovinescu, Ion Dumitru), dar și colecții de publicații apărute în afara României (B.I.R.E., „La Nation Roumaine” sau „România”). Platforma are un dublu rol: de a păstra în format digital numeroase documente ale exilului românesc și de a facilita accesul publicului la această arhivă. Proiectul „Geografia exilului românesc” a fost dezvoltat de IICCMER cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, având ca parteneri Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Mineriade 1990

Anul 1990 a marcat tranziția de la comunism la democrație, depășirea experienței totalitare și primele demersuri de raportare și înțelegere a trecutului recent. În același timp, începutul democrației postcomuniste a înregistrat o serie de evenimente violente cunoscute sub numele de „mineriade”. Prin acest site tematic, IICCMER își propune să creeze o resursă online de documentare asupra acestor episoade sumbre ale primelor luni de după prăbușirea comunismului.

Memorialul Râmnicu Sărat

Proiectul vizează aducerea în atenția publicului a regimului de exterminare a oponenților regimului comunist încarcerați la închisoarea Râmnicu Sărat. Penitenciarul a fost supranumit de către supraviețuitorii săi „închisoarea tăcerii” din cauza condițiilor deosebit de grele de detenție, prin care se urmărea exterminarea lentă, atât fizică, dar și psihică, a celor întemnițați. Pe lângă informații istorice și mărturii ale foștilor deținuți politici, site-ul cuprinde și un tur virtual al clădirii. Platforma online face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează transformarea fostei închisori într-un memorial.

Istoria comunismului

Site-ul reprezintă o platformă generală despre istoria comunismului românesc, adresată cu precădere tinerilor interesați de trecutul recent al României. Printre temele abordate sunt viața cotidiană în comunism, dar și represiunea la care a fost supus un important segment din societatea românească. Proiectul a fost dezvoltat de către IICCMER cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer România și al Fundației Soros România.

Cei din lume fără nume

Proiectul constituie un exercițiu de rememorare dedicat femeilor din epoca Ceaușescu și a suferințelor pricinuite de politica pronatalistă a regimului comunist. Site-ul conține un tur virtual ce transpune expoziţia din toamna anului 2012, din sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), în curatoriatul Lilei Passima şi a lui Cosmin Manolache, organizată de IICCMER în parteneriat cu MNŢR.